PITA MEKSYKAŃSKA

Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić pitę nadziewaną. Pyszna przekąska, której nikt się nie oprze 😋


Składniki:

Pita:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • sól
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek
Nadzienie:

Sos meksykański ⇒ przepis


Wykonanie:

Pita: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
W miseczce roztrzepujemy jajko z wodą. Brzegi ciasta smarujemy mieszanką jajka i wody. Przykrywamy krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepiamy starannie brzegi, dociskając widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 20 min. Podajemy na gorąco.













Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny