PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI
"Na św. Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno tak dobrego nie jadłam 😉
Składniki:
Gęsina:
Składniki:
Gęsina:
- ok. 1 kg piersi z gęsi
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- rozmaryn
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu z gęsi
- 3 łyżki sosu żurawinowego => przepis
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
Kasza gryczana:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki bulionu z gęsi
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży burak lub 2 małe
- 130 g sera feta
- pęczek koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami.
Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa.
Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy i nacieramy piersi z gęsi od strony mięsa. Mięso wkładamy do lodówki na dobę. Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie układamy piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlewamy do miski, obracamy piersi na drugą stronę i przysmażamy na suchej patelni.
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia i układamy na jabłkach. Posypujemy rozmarynem.
Sos: Podgrzewamy w garnku bulion. Dodajemy do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Mieszamy i zagotowujemy. Sos wylewamy na patelnię, gdzie podsmażały się piersi, aby zebrać cały aromat mięsa. Następnie wlewamy całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.
Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu czosnek wyciągamy.
Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem i solą. Sosem polewamy kaszę z burakami.
uwielbiam piersi gęsie:)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuń