Zupa pesto z fasolką szparagową
Gdy znudziły Wam się już zupy tradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam...
Składniki:
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 por
- 1,5-2 l bulionu warzywnego
- ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona)
- 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki)
- garść drobnego makaronu
- oliwa
- sos sojowy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Warzywa smażymy około 5 min., aż zrobią się szkliste. Następnie zalewamy je gorącym bulionem (może być z kostki) i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy pesto oraz drobny makaron i gotujemy jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz