ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ
Szukasz oryginalnego pomysłu na dobrą kolację ? Proponuję treściwą i zdrową zapiekankę z kaszy gryczanej z brokułami i fetą. Nieźle brzmi...i nieźle smakuje 😉
Składniki:
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej (200 g)
- 1 cebula
- 1 mały brokuł
- 200 g sera feta
- 4 duże jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i rozbełtujemy. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, natkę pietruszki, pokrojonego brokuła i ser feta. Kilka kostek sera feta możemy odłożyć, by poukładać go na wierzchu zapiekanki. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
Podajemy na gorąco.
Rada:
Bardzo fajne przepisy. Nawet na diecie można sobie od czasu do czasu pozwolić na ciasto fit.
OdpowiedzUsuń