PASTA A'LA HUMMUS POMIDOROWA Z KOPERKIEM

Hummus ten oryginalny to pasta z ugotowanej ciecierzycy, tahini (pasta sezamowa), czosnku i soku z cytryny. Jak widać poniżej, u mnie hummus nie jest oryginalny bo tahini zamieniłam na sezam i olej, a czosnek w ogóle pominęłam (bo niestety nie mogę go jeść)... no i dodałam kilka dodatków od siebie, żeby trochę urozmaicić smak bo bez czosnku zrobił się mdły. Wyszła więc całkiem dobra pasta z ciecierzycy, którą dedykuje wszystkim co czosnku nie mogą jeść lub po prostu nie lubią 😉


Składniki:
  • 1 szklanka cieciorki
  • 10 szt. pomidorów suszonych
  • 5 łyżek sezamu
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść ziaren słonecznika
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
  • pieprz, sól, papryka słodka mielona
  • kmin rzymski, liść laurowy
Wykonanie:

Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin rzymski i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.
Odcedzamy i studzimy, ale wody, w której się gotowała nie wylewamy - będzie nam potrzebna!
Sezam prażymy na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje, co jakiś czas mieszając. Uprażony sezam wsypujemy do miski blendera, dodajemy olej z pomidorów suszonych i mielimy na pastę. Do pasty sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Mieszamy. Wkładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.





Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny