GALARETKA DROBIOWA

Delikatna galaretka drobiowa na bogato - z dużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym.


Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka groszku zielonego
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50g żelatyny
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Udko oraz pierś myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy. 
Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno siekamy. 
Na dno płaskiej salaterki układamy pokrojone mięso, marchewki, wysypujemy zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy przestygniętym bulionem. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Z tej porcji wychodzi jedna duża salaterka i 4 małe miseczki.

Rada:

Do galaretki można dodać również połówki jajka ugotowanego na twardo (jak ktoś lubi).








Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny