CURRY Z KURCZAKIEM I MANGO
Obiad w orientalnym stylu 🍛...Delikatny (bez czosnku i imbiru) i kremowy sos curry na mleczku kokosowym z kurczakiem, marchewką, mango oraz dodatkiem sezamu. Smak oryginalny, lekko słodkawy...co tu dalej pisać-sami spróbujcie!
Składniki:
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 dużego mango
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki chutney z mango (można pominąć)
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta papryki chili
- płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego (bezglutenowego)
- pieprz, sól
- oliwa do smażenia
- 1-2 torebki ryżu
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy niepotrzebne części. Kroimy go w kostkę. Cebulę, marchewkę i mango obieramy ze skórki. Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w plasterki, a mango w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojonego kurczaka i podsmażamy do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawiamy szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry. Wrzucamy plasterki marchewki i smażymy razem około 5-7 min, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do patelni. Następnie wlewamy puszkę mleka kokosowego, zagotowujemy. Dodajemy kolejno :chutney z mango i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia oraz kawałki mango. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 min. Na końcu dodajemy sezam i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym.
Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe curry podajemy z ryżem.
Bardzo lubię takie połączenia w orientalnych daniach ze słodkimi akcentami - na pewno polubiłabym je i w tym wydaniu.
OdpowiedzUsuńTo proszę spróbować bo mi to danie bardzo przypadło do gustu :)
Usuń