BURGERY OWSIANE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
Domowy i zdrowy fast food 🍔 - jarskie burgery z płatkami owsianymi, cukinią, marchewką, ziarnami słonecznika oraz kaszą jaglaną. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadają się nimi nawet mięsożercy 😉
Składniki:
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 jajko
- garść ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
- bułki
- ser żółty
- pomidor
- sałata
- kiełki
- majonez, ketchup
Wykonanie:
Kaszę
jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z
kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do
wystygnięcia. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę
pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: startą
marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki,
drobno posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Wbijamy
jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w
temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcją grilla,
następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już
tylko z funkcją grilla.
Gotowe
burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami:
pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać
ketchup lub/i majonez.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Również pozdrawiam :)
UsuńGenialne burgery ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń