BURGERY OWSIANE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

Domowy i zdrowy fast food 🍔 - jarskie burgery z płatkami owsianymi, cukinią, marchewką, ziarnami słonecznika oraz kaszą jaglaną. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadają się nimi nawet mięsożercy 😉


Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 jajko
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
  • bułki
  • ser żółty
  • pomidor
  • sałata
  • kiełki
  • majonez, ketchup
Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla.  
Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez.











Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny